Tehän ootte jo oikein kun te ootte vaan just noin

Minä silloin kun ulkonäkökompleksini oli suurin.
Istuin eilen kampaamon tuolissa ja luin naistenlehteä, jonka eräässä artikkelissa sivuttiin naiseusvalmennusta. Ensiajatukseni oli että wtf, eikä se siitä liiemmin muuttunut. Yksityiskohtia en toki jaksa muistaa, mutta naiseusvalmennus lähti ilmeisesti liikkeelle laihduttamisesta; tuosta jokaisen naisen ikiaikaisesta harrastuksesta. Sitten laitettiin vaatekaappi kuntoon, pakkelia naamaan ja tukka nätisti. Minulle jäi jutusta mielikuva, että näiden asioiden (painoindeksin mukaisesti normaalin ulkomuodon, värianalyysin mukaan valittujen vaatteiden, meikkitaiteilijan piirtämän naaman, hiusmuotoilijan asettelemien suortuvien) ja oikean naiseuden välille vedettiin aika ronski yhtäläisyysmerkki. Mikä tosin tehdään aika monessa muussakin paikassa, milloin selkeämmin, milloin huomaamattomammin.

Siinä vaiheessa oli kuitenkin pakko laittaa lehti pois, sillä alkoi sylettää niin rankasti.

En sano, että laihduttamisessa, kauniisti pukeutumisessa tai meikkaamisessa on mitään vikaa tai pahaa, teenhän niitä itsekin. On aivan ymmärrettävää, että tunne siitä, että kiharat ovat kohdillaan ja sukkahousussa ei ole silmäpakoa antavat rohkeutta ja uskoa itseen. Samaa kaiketi sivutaan tässä Saara Sarvaksen Survival kit -blogijutussa, jota pari päivää sitten taivastelin kun ei sen ajatusmaailma ihan itselleni auennut.

Maailmassa on kuitenkin iso paksu virhe. Nimittäin se, että kaikki ulkoinen asetetaan ykkössijalle. Ulkoisten asioiden parantamisen annetaan ymmärtää olevan portti autuuteen, tai ainakaan ilman tiettyjä ulkoisia kriteerejä nainen ei ole nainen. Oikea nainen. Lisäksi ne ulkoisen kauneuden kriteerit on hyvin tarkkaan määritelty. Ilman mekkoa, korkokenkiä ja huulipunaa ei vaan voi olla (naisellinen) nainen ja jos muuta väittää, niin sehän tarkoittaa sitä että ei ole sinut oman naiseutensa kanssa. Naisena olemisen tapa on yksi ja ainoa ja kaikkialla samanlainen.

Hohhoijaa.
Minä vaan olisin tullut paljon paremmalle tuulelle siitä, että olisin voinut lukea naisista, joita rohkaistaan hyväksymään itsensä sellaisina kuin he ovat. Autettu heitä näkemään, että he ovat kauniita ja ihania kaikkine virheineen ja vatsamakkaroineen. Sen sijaan sainkin lukea taas yhden länsimaisen kauneuskäsityksen myyntipuheen, jossa naisia autettiin muokkaamaan itsestään sellaisia, millaisia joku muu heidän haluaa olevan.

Ja kyllä.
Tätä kaikkea pohdin kampaamon tuolissa, joten en ole synnitön itsekään.


Loppukaneettina mainottakoon, että tarkoitukseni ei ole mollata naiseusvalmennuksessa käyviä, sitä ammatikseen harjoittavia tai ketään muutakaan henkilökohtaisesti. Kyseinen artikkeli toimi ainoastaan innoittimena tälle varmaankin vajavaisesti esitetylle ajatuskululle ja kaikki kritiikki on kohdistettu korkeintaan yhteiskunnan epärealistisille odotuksille ja vääristyneille kauneuskäsityksille.

Kommentit

 1. Erittäin hyvä kannanotto mielestäni, ja ihan oikeutettu!

  Tuo Survival Kit -juttu olisi käynyt päivän huumoripläjäyksestä, jollei olisi samalla niin paljon surettanut. Olisikin juttu kirjoitettu vain nude-meikin teosta ilman tuota potentiaalisen poikaystävän miellyttämiskomponettia.

  Pitäisköhän mennä naiseusvalmennukseen, kun en selvästikään ymmärrä, mikä on tärkeintä.

  VastaaPoista
 2. Mennään yhdessä valmennukseen kun en minäkään ymmärrä. :\

  VastaaPoista
 3. Nih!

  Eli ei ollu huonosti huomattu eikä kirjoitettu.

  VastaaPoista
 4. Otsikkovalintasi sanoo kaiken! :)

  Kumpa useampi lehti tekisi jutun naiseudesta ja kauneudesta ihan siltä pohjalta. Tällainen minä olen ja ihan hyvä näin. Mua ärsyttää suunnattomasti kaikki laihdutusjutut ja ainainen "muuttumisen" pakko.

  Tuntuu että tv:kin on täynnä extreme-super-laihdutusohjelmia, jossa sitten hehkutetaan ja taputetaan kun painoa on tippunut iso määrä ja joku on stailannut ulkomuodon uusiksi. Gokin ohjelmat sentään tehdään positiivisessä hengessä eikä puhuta painon pudottamisesta ja hampaiden valkaisuista ja ja ja... Vaikkakin sama kauneusihanne piilee pinnan alla. Saisi olla myös sellaisia ohjelmia jossa ihmisiä näytetään ihan sellaisina kuin he ovat ja juhlitaan sitä. Aina ei ole hyvä tukka päivä, kiloja voi olla paljonkin mutta se ei tarkoita että pitäisi painaa pää alas ja hävetä itseään. Tätä vastaan on vaikeata taistella, omaa kokeumusta löytyy runstaasti. Mutta toi PMMP:N lause on hyvä pitää mielessä.

  VastaaPoista
 5. Zepa, huomioitsija kiittää kannustuksesta!

  Anne B., "Saisi olla myös sellaisia ohjelmia jossa ihmisiä näytetään ihan sellaisina kuin he ovat ja juhlitaan sitä. Aina ei ole hyvä tukka päivä, kiloja voi olla paljonkin mutta se ei tarkoita että pitäisi painaa pää alas ja hävetä itseään."

  Tuo ohjelmaidea on niiiin hyvä! Myy se jonnekin.
  Eniten mua ehkä nyppii juuri tuo, että Suomessa lihava = ruma. Eli heti kun aletaan kaunistautua, ensimmäinen tehtävä on tiputtaa 20 kiloa painoa, oli siihen sitten varaa tai ei. Oi laihuuden autuus!

  VastaaPoista
 6. Tuo PMMP:n biisi on ollut suosikkini julkaisemisesta lähtien ja olen iloinen, että Paula ja Mira ovat tälläisen(kin) kantaaottavan biisin tehneet. Ei olisi ollut pahitteeksi teini-iän ym. ulkonäkökriiseissä ko. biisi.
  Minusta on hämmästyttävää, että ihmiset oikeasti luulevat elämän muuttuman kertaheitolla paremmaksi jos he laihduttavat. Toki hyvät elintavat ovat suositeltavia, mutta pelkkä laihuus ja kauneus, eivät tee ihmisestä tervettä. Terveen elintavat kyllä lisäävät energisyyttä ja tuovat kaunettakin.

  VastaaPoista
 7. PMMP:n Tytöt on aivan loistava biisi.

  Muutenkin oikein hyvin sanottu AnnaS. Laihuus voi tuoda onnen, jos se on kiinni muiden mielipiteistä tai miesten/naisten ihailevista katseista. Itse en tosin koskaan onnea laihuudesta löytänyt.

  VastaaPoista
 8. Yyh, inhottavia tuollaiset artikkelit. Itse meikkaan vain muutamana päivänä vuodessa, en ole koskaan oppinut laittamaan erityisemmin tukkaani enkä mieti kovinkaan kauaa päivittäin mitä päälleni pistän, mutta tuollainen lehtijuttu kai merkkaisi minut sitten huonoksi naiseksi? No anteeksi -.-

  Sitten kun vielä lueskelee muotiblogimaailman tekstejä, joissa vilisee hiusten- ja ripsienpidennyksiä, tekokynsiä sekä -rusketuksia, niin tuntuu välillä siltä, että voiko tälläinen tavalliselta näyttävä nainen enää edes päästä vaatekauppoihin töihin?

  Mutta joka tapauksessa, olen seuraillut sinun blogia varmaan vuoden ajan ja täytyy sanoa, että tykkään! Osaat jotenkin niin hienosti ihan lyhyilläkin postauksilla ilmaista erilaisia fiiliksiä, joka välittyy hyvin tänne lukijallekin. Niin ja sitten mukana on sitä hyvää huumoriakin! :) Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
 9. Taru, tähän kohtaan kuuluu sellainen punasteleva kiherrys ja kiitos ihanasta palautteesta. Mukavaa että olet viihtynyt, toivottavasti tilanne ei muutu jatkossakaan! :)

  Jostain syystä blogimaailma ei häiritse mua ihan niin paljon kuin muu meedia. Voi tosin johtua osaksi siitä, etten kauheasti muotiblogeja lue... Mutta ihan sama ilmiöhän niistä välittyy: että on tarpeeksi hyvä vasta kun näyttää oikealta. Hirveän surullista. :\

  VastaaPoista
 10. Kerran yksi koulukaverini näytti itsestään vanhaa kuvaa toiselle koulukaverilleni. Painoa tytölle oli tullut sen kuvan ottamisen jälkeen parisenkymmentä kiloa. Jälkimmäinen koulukaveri kommentoi kuvaa: "Oletpas sä ollut joskus kaunis!" Musta toi oli aika paljastava kommentti. Ettei voi enää olla kaunis, kun on lihonut.

  Itsehän laihdutan (vai mikä elämäntaparemontti tää nyt on) pääasiassa siksi, että voisin itse paremmin ja viihtyisin paremmin itseni kanssa. Näin ainakin väitän itselleni ja uskon sen myös. Toki tähän vaikuttaa myös ympäristön asenteet jollain tasolla, mutta voisihan sen laihtumisen tehdä myös lakkaamalla syömästä. Tulisi huomattavasti halvemmaksikin kuin personal trainer ja kolmen tunnin välein syöminen... :D (Tällä yritin vain sanoa, että teen sen siis oman hyvinvointini tähden, en teidän muiden).

  VastaaPoista
 11. Seli seli Tiina... Raineria yrität ainakin miellyttää. ;)

  Mut oikeesti, näen sieluni silmin tuon kuvailemasi koulukaveritilanteen.
  "Oletpas sä ollut joskus kaunis!"
  "Sinäpä et ole kaunis vieläkään."

  Mutta taitaisi olla jo liian vaikeaa huumoria monelle tuollainen. :)

  VastaaPoista
 12. Mikä teitä somelaisia muijjia vaivaa :| Älkää ajatelko niin paljon, hymyilette vaan ja näytätte näteiltä ^__^ ..koska teette sen foor jourself, comprende?

  ps. uusi painoindeksi lasketaan 1,3 x kg / m^2,5

  VastaaPoista
 13. Painoindeksi on saatanasta. Tosin uudesta en ole vielä ehtinyt mielipidettä muodostamaan.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana on vapaa.

Suositut tekstit