Miljoona ruusua (tai ainakin 34 000)Taiteilija Kaisa Salmi

Mieskuoro Huutajat


Tänään avautui Mieskuoro Huutajien voimalla Kaisa Salmen Ruusuteos Oulun keskustassa. Ruusut täyttävät viikon ajan pari kadunpätkää ja sehän ei tietenkään ole kaikkien mieleen. Sillä:
A) taas autoilijoita sorretaan kun viedään kadut ja parkkipaikat
B) kuka tämänkin maksaa?
C) kyllä on varaa laittaa ruusuja kaduille mutta ei hommata vaipanvaihtajia vanhuksille
D) miten hälytysajoneuvot pääsevät kulkemaan, ei oo taas ajateltu ihan loppuun asti
E) entä astmaatikot ja allergiset, ei oo kiva kun ei pysty kaupungilla liikkumaan

Ei siis olisi pitänyt mennä lukemaan Kalevan uutisointia aiheesta. Sillähän ei ole mitään merkitystä, että ruusut on saatu lahjoituksena ilman kaupungin verovarojen käyttöä. Tai että ainakin minua astmaatikkona häiritsevät paljon enemmän pakokaasu, syöpäkääryleistä lähtevä katku ja kolmen ison työmaan pöly, kuin pari hassua ruusua.

Ruusut saisivat minun puolestain olla kaduntäytteenä vaikka joka kesä monta kuukautta, sillä oli ylettömän hauskaa vaellella ruusutarhan poluilla paikassa, jossa normaalisti on vain asfalttia.

Kommentit

 1. Hahhh! Minuakin joskus kovin naurattaa, kun vedotaan astmaan ym...töissäkin on tullut monesti urputusta tuoksuvista kukista/osastolla vierailevasta omaisen lemmikkstä ym... Ja sitten nämä työkaverit kuitenkkn polttavat tupakkaa, ovat kuitenkin kovin astmaattisia!! No olen itsekin astmastikko, mutta ei normaalit tuoksut hetkellisesti varsinkaan haittaa. Eihän niitä kukkia tarvii nenäänsä tunkea!! Ja tälläkertaaa olenkin sitten anonyymi, hah, etten jää kiinni juoruilusta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta. Minä jopa nuuhkin paria ruusua tuolla kadulla ja ainakaan ne yksilöt eivät tuoksuneet millekään. Mutta kaikkeenhan sitä voi aina vedot, kun haluaa huvikseen jurputtaa.

   Poista
 2. Kadullinen ruusuja oli kyllä melkoinen näky Oulun keskustassa, jotain piristystä kaikkien niiden työmaiden keskelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. On työmaissakin oma viehätyksensä, mutta mieluummin ruusujen keskellä silti kulkee.

   Poista
 3. Nyt oli kyllä kommentit ihan kuin mun kotikaupungin julkisesta keskustelusta! Varsinkin vaipanvaihtajakommentti oli oikein osuva. Ihmisten pitäisi oppia, ettei toisen hyvä ole toiselta pois. Peitetään koko maailma ruusuihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Mutta kai se on se joku perisuomalainen kateus, joka tällaisissa tilanteissa nostaa päätään. :\

   Poista
 4. Kaisa Salmen taideperformanssit osallistavat ihmisiä mielestäni virkistävällä tavalla. Keväällä osallistuin Lahdessa Fellmanin pelto -performanssiin, joka oli aiheeltaan paljon rankempi, sisällissodan vankileiri. Siinä mukana olleet olivat pääosin hyvin liikuttuneita ja tunsivat jotenkin puhdistuneensa. Totta kai myös tuo teos herätti vaikka mitä kohua (pääoosin ennalta).
  Haastattelin Kaisaa etukäteen ja olin yllättynyt, kun hän kertoi myös positiivisten kukkateosten aiemminkin herättäneen osassa ihmisissä raivoa, vaikka suurin osa toki olikin aivan ihastuneita kukkaloistoon. Nauttikaa, oululaiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan tuon Fellmannin pellon ja olisin varmaan itsekin sinne tullut, jos vielä oisin lahtelainen. Mutta kiva että täälläkin tapahtuu!

   Tuo on kyllä ihan käsittämätöntä (ja surullista), että kukkateoksetkin herättävät raivoa. :\ Toisaalta onhan se taiteen tehtäväkin herättää tunteita, mutta silti. Minä ainakin aion nauttia kukkaloistosta!

   Poista
 5. Kaleva tai Etlari, Toriparkki tai Kallioparkki, Oulu tai Lahti. Sama meininki etelässä ja pohjoisessa, eli aina piisaa tota kitinää hyvinkin samoista asioista. Tosta syystä hyvin harvoin jaksan noita paikallisia keskustelupalstoja lueskella. Tulee vaan savua korvista, ku mikään ei oo näillä eräillä mukamas ikinä hyvin, vaikka oikeasti onkin. Jostain pitää vaan aina valittaa, asenne ku on sellanen. Musta toi Oulun ruusutempaus on aivan loistava idea. Harmi vaan, ku jää iteltä livenä näkemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, en olekaan tajunnut, miten paljon yhteistä Oululla ja Lahdella on... Mutta tottahan se on.

   Toivottavasti kuvien kautta pääsee edes vähän ruusutempauksen tunnelmaan!

   Poista

Lähetä kommentti

Sana on vapaa.

Suositut tekstit