Tuoretta leipää
Mieleni alkoi tehdä vastaleivottua leipää.

Laiska kun olen, halusin päästä helpolla ja päätin kokeilla vaivaamattoman leivän ohjetta. Muistelen, että olen kerran aikaisemmin sellaisen tehnyt, mutta silloin en kaiketi suuria tunteita kokenut, koska leipä ei ole jäänyt vakituiseen tuotantoon taloudessamme. Ohje löytyi sattumalta myös kauniin, joskin ikävän yhdyssanavirheisen, jauhopussin kyljestä.

Taikina taisi kohota yhteensä miltei kahdeksantoista tuntia ja lopputulos olikin sen mukainen; makoisa, pehmoisa ja rapsakka leipä, jota taaperokin tuntuu jäystävän mielellään, vaikka kuvassa hiukan ärhäkkä ilme onkin.
Tätä voisi tehdä toistekin!

Kommentit

 1. Tuollainen leipä on minusta älyttömän hyvää, mutta vaatii suunnittelua. Leipää ei saakaan heti vaan, pitää odottaa seuraavana päivään. Aktiivista työskentelyaikaa kuluu kuitenkin vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän tuossa just tökkii, että leipää joutuu odottamaan. Mutta kai se kasvattaa kärsivällisyyttä. :) Tosin paistamisessa on sen verran touhuamista kuuman padan kanssa, että piti hetki miettiä onnistuuko se just tänään taaperon kanssa.

   Poista
 2. Ja minkä kokoinen pata/kattila tuossa kannattaisi olla, ettei tule yli? Ärsyttää nuo ohjeet, kun niissä mitään astioiden kokoja mainita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio. Muistelen, että ekalla kerralla tein pienemmän taikinan ja silloin leipä jäi aika lituskaiseksi arviolta viisilitraisen patani pohjalla. Tänään tuolla taikinalla onnistui paremmin, vaikka tilaa olisi kyllä ollut vieläkin pulskemmalle leivälle.

   Poista
  2. Hmm, mulla ois joku parin litran pata, niin sopiskohan sinne puolikas taikina? Pataleivän ohjetta tulee kyllä ny vastaan joka suunnasta (Kirsikkapuisto on kolmas), joten kai tätä täytyy testata! :)

   Poista
  3. Luulis semmoiseen puolikas mahtuvan. Ei muuta kuin testaamaan! :)

   Poista
 3. Herkullisen näköinen leipä, kuori näyttää ihansn rapealta. Tuore leipä on hyvää :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu rapsakkaa se onkin. Jos muistais, vois tehdä leipää vaikka sitten kun tulee vieraita... ;)

   Poista
 4. Vinkkinä: vaivaamattoman taikinan voi paistaa ilman pataakin, rapeus menetetään. Padan tilalle käy mikä tahansa uuninkwstävä astia, jonka saa kannella tiukasti kiinni... ja padassa voi kypsentää jäykemmänkin taikinan, etuna aina se rapea kuori.

  Ja kirjotin kaksi kertaa padan tilalle"pasa"

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana on vapaa.

Suositut tekstit