Opinnäytetyö (Suomi 2010)

Genre: trilleri
Pituus: 7 vuorokautta
Ikäraja: K18

Ohjaus: Kirsikka

Roolit:
Kirsikka, The Asiakas
Paikallisen painotalon Aluepäällikkö
Paikallisen painotalon mieshenkilö
Paikallisen painotalon naishenkilö


Kohtaus 1.

Hyvin kauan sitten. Kirsikka surffaa netissä ja paino-/tulostuspaikkaa opinnäytetyölleen etsiessään päätyy Paikallisen Painotalon sivuille. Etusivulla lukee: "Painamiseen ja tulostamiseen erikoistunut vaativan julkaisutoiminnan ammattilainen, todellinen täyden palvelun painotalo".

Kirsikka: Hmm... tämähän kuulostaa hyvältä. Pyydänpä tarjouksen. - - No sehän onkin ihan edullinen. Tämä on minun valintani!


Kohtaus 2.

Keskiviikkoaamu. Opinnäytetyö on valmis. Kirsikka herää seitsemältä ja toimittaa valmiin työn pdf:nä sekä InDesign-taittotiedostona painoon, vaikka se oli pyydetty sinne vasta perjantaina. Valmiina työn tulee olla seuraavan viikon keskiviikkona.

Kirsikka: Ottakaa vaan yhteyttä, jos tulee jotain ongelmia.
Paikallisen painotalon mieshenkilö: Joo me kysellään sitten.


Kohtaus 3.

Tiistai-aamu. Kirsikka soittaa Aluepäällikölle, jonka kanssa on aiemmin asioinut.
Aluepäällikkö: Minä olen lomalla, mutta soitatko tähän toiseen numeroon?

Kirsikka soittaa. Naishenkilö vastaa.
Naishenkilö: Joo, olen justiinsa availemassa tätä sun tiedostoa. Huomenna iltapäivällä olisi valmis sitten, kolmen jälkeen jos sulle sopii. Soittelen, jos tulee ongelmia.


Kohtaus 4.

Kirsikka askartelee isänpäiväkorttia. Puhelin soi. Outo numero. Kirsikka vastaa pahaa-aavistamatta.

Naishenkilö: Naishenkilö täältä Painosta terve. Tässä ei nyt nämä leikkausmerkit ole oikeissa kohdissa. Nää sivun mitat ei täsmää. Piti olla 235 mm x 200 mm mutta ei kyllä oo niin paljon. Että mitäs tehdään? Pääsetkö ite kattomaan tänne?

Kirsikka: On kyllä vähän logistisia ongelmia nyt... Pääsetkö käsiksi siihen InDesign-tiedostoon, että jos siitä saisi uudestaan ne...?

Naishenkilö: Onko se täällä kansiossa? Mitä nää on nää Links- ja Fonts -kansiot?

Kirsikka: Ööö... ne on ne kansiot, missä on kaikki kuvat ja fontit siihen InDesign-tiedostoon...

Naishenkilö: Aijjaa... Mä oon vähän huono näitten atk-juttujen kanssa...

Kirsikka: (ääneti) Mitä vittua???


Kohtaus 5.

Kirsikka tutkailee omalla koneellaan olevaa versiota painon pdf-tiedostosta. Mitat ovat ihan oikein. Kaikki täsmää. Mitä vittua!?! Auto on Donilla, bussilla ei pääse lähelle. Aikaa on alle kaksi tuntia ennen kuin paino menee tältä päivältä kiinni. Kirsikka tilaa taksin ja avautuu matkalla kuskille. Matkan hinta on 13,30 €.


Kohtaus 6.

Kirsikka tutkailee Paikallisen Painotalon sivupöydän ääressä tulostettua vedosta. Hyvältä näyttää. Paitsi että kaikki sivut ovat vääränkokoisia. Mitä vittua?!? Naishenkilö puhuu puhelimessa jonkun toisen kanssa. Kun puhelu loppuu, hän ihmettelee asiaa Kirsikan kanssa. Ja sitten. Ajatus hahmottuu hitaasti Kirsikan päässä. Mutta... Eihän, eihän se voi olla niin? Sillä tämähän on, miten se meni, Painamiseen ja tulostamiseen erikoistunut vaativan julkaisutoiminnan ammattilainen, todellinen täyden palvelun painotalo.

Kirsikka: Oisko mitenkään mahdollista, että noi sivut on tulostunu väärän kokoisina?

Naishenkilö: Ihan silleen sen pistin miten se siinä tiedostossa oli. Kato näin. Tähän tää "pienennä sivu tulostusalueen kokoon"...

Kirsikka: Joo ei. Kun se ei saa pienentää sitä sivua.

Naishenkilö: Jaa jaa... kun meillä on täällä näitä lomautuksia... Me ollaan ton Mieshenkilön kanssa täällä kahdestaan... Ja mulla on noita graduja tossa kauhee pino.

Kirsikka: Teidän nettisivuilta sai vähän sen käsityksen, että olis ammattimaista tää touhu.

Naishenkilö: (tuohtuneena) No on kyllä!

Kirsikka: Kun tää on kuitenkin graafisen suunnittelun opinnäytetyö, niin pitäis mennä niinku oikein nuo jutut. Ja teillä on ollu tuo aineisto jo viikon täällä.

Naishenkilö: No tapana on, että edellisenä päivänä aletaan näitä lopputöitä tehdä, ennen kun ne pitää olla valmiina.

Kohtaus päättyy lähikuvaan Kirsikan kasvoista. Niiltä pystyy lukemaan epätoivoa, raivoa ja epäuskoa sitä kohtaa, että vittu kirjapainossa on töissä ihminen, joka ei edes osaa tulostaa sivua oikean kokoisena ulos!!!! KIRJAPAINOSSA. Ja kiinnostaako minua, vaikka kaikki maailmankaikkeuden gradut olisivat sun pöydälläsi kansittamista odottamassa? Ei sitten niin pätkän vertaa! Tee ne vaan edellisenä iltana, mutta tämä ei ole gradu, joka tulostetaan yksipuoleisena halvimmalle mahdolliselle aanelkulle, pistetään kansiin ja kato syaani loppu printteristä kesken kaiken, no ei se mitään... Vittu!

Kommentit

 1. Apua, siis apua!
  Herää kysymys, että kai otit työn sieltä painosta mukaasi ja pyysit unohtamaan koko jutun? Ei jumalauta... ei siis kertakaikkiaan jumalauta...Scheise!

  Mitä nyt? Tuskin loppukirjoitus oli vielä tässä... vai?

  VastaaPoista
 2. Taru, valitettavasti aikataulu ei antanut myöten tehdä tollaista vetoa. Vaikka samaan tulokseen ehkä pääsisin omalla pikku HP:llani...

  Loppukirjoitus tulee huomenna, kunhan kolmen jälkeen käyn hakemassa valmiit lämpimäiset. Toivottavasti edes suunnilleen sinne päin tehtyinä... :\

  VastaaPoista
 3. Voihan rähmä! Kyllä voi olla huonoa palvelua ja vielä kehtaavat mainostaa ammattitaitoisena... Toivottavasti sait kuitenkin sen lopulta oikeanlaisena ja oikeaan aikaan.

  VastaaPoista
 4. No sanopa muuta Sari! Lopputulos on vielä hämärän peitossa, tänään menen katsomaan mitä ovat aikaiseksi saaneet...

  VastaaPoista
 5. I forgive you. Mutta älä ihmettele, jos suhtaudun tästä lähin siun suosituksiin varauksella...

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa aika Fiatilta. Tai siltä, kun asiakas ja palvelu ei kohtaa. Kai se kuitenkin makso ihan fcukisti?

  VastaaPoista
 7. No onneksi ei ees maksanut. Sain alennustakin, jostain syystä...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana on vapaa.

Suositut tekstit