Kirjoista ja luopumisesta
Luin keväämmällä jostain naistenlehdestä jutun naisesta, joka oli luopunut lähes kaikesta maallisesta materiasta. Siis sellaisesta turhasta. Heittänyt roskiin, myynyt kirpputorilla tai vienyt kierrätykseen. Jutun kuvissa esitellystä trendikkäästi olminvalkoisesta kodista en muuten pitänyt, mutta ylenmääräisen roinan puuttuminen teki vaikutuksen.

Olen nyt vaivihkaa, hyvin pienin ja siksi turvallisin askelin yrittänyt ryhtyä samaan. Sunnuntaina teinkin jotain todella ennenkuulumatonta ja kävin kirjahyllyn kimppuun. Sillä minähän olen eläissäni luopunut ehkä kolmesta kirjasta. Kukaan muu kuin minä itse ei varmasti nytkään muutosta huomaa, sillä hyllyyn jäi vielä melkoiset kasat kirjoja. Mutta jostain sitä on aloitettava.

//

Of books and renunciation. I once read an article about a woman who had abandoned most of her material property. She had sold it on flea market, brought it away to recycling centre and so on. Now she had this very trendy very white apartment (which I didn't really like) but the absence of all useless things made an impression.

Now I've been trying to do the same. But very, very carefully and thus safely. On Sunday I went through our book shelves. No-one else probably notices the change 'cause there's still so many books. But every book taken away from our shelves brings me one step closer to more spacious home.

Kommentit

 1. Mäkin tein tossa muuton aikana ihan hurjaa karsintaa ihan kaikkeen roinaan. Eikö olekin vapauttavaa, kun saa vaan viedä turhaa kamaa pois? Ihanaa.

  VastaaPoista
 2. No kyllä on! Vaikka alkuun se tuntuukin kauhean vaikealta. Että mitä jos tätä vielä joskus tarvitseekin... Mutta kun alkuun pääsee niin olo on kevyt!

  VastaaPoista
 3. Oi, oi. Minulle kirjoista luopuminen on kaikista vaikeinta - siis jos puhutaan tavaroista. Luovun ennemmin vaatteista tai tavaroista. Tosin myös osa tavaroista on niin muistorikkaita, etten niistäkään haluaisi päästää irti. Mutta välillä kyllä minuunkin iskee siivousinto ja kirpparille lähtee kassikaupalla tavaraa.

  VastaaPoista
 4. Itse asiassa kuvittelin kirjoista luopumisen olevan vaikeampaa kuin mitä se sitten olikaan. Mutta kyllä niistä monet menevät minullakin vaatteiden ja muiden tavaroiden edelle.

  VastaaPoista
 5. Mulla on Kirsikka sama edessä parin viikon sisällä. Meillä on kirjoja, kirjoja, kirjoja.... siis niin jumalattomasti kirjoja, etteivät ne enää mahdu mihinkään.
  Ajattelin viedä kirppikselle kovakantiset ja laittaa hinnaksi naurettavat 1€/kpl. Ne, jotka ei mee kaupaksi, kiikutan hoitokoteihin, vanhainkoteihin, turvakotiin.... you name it!
  Tietysti on olemassa klassikkokirjoja, joita ei voi myydä/lahjoittaa, mutta jos hyllyssä on kirja, jota ei ole koskaan avannut tai jonka on vain kerran lukenut sen tekemättä sen suurempaa vaikutusta, ehkä on hyvä antaa jollekin toiselle lukijalle mahdollisuus elämykseen...?

  VastaaPoista
 6. Me vietiin divariin iso kassillinen, pääasiassa pokkareita. Pokkareista ei saanut rahaa, mutta niitä sai vaihtaa uusiin. Mikä ei tietysti kauheasti sinänsä tilannetta helpottanut, mutta onpahan uutta luettavaa...

  Mutta totta on tuo, että niitä kirjoja kertyy eikä kaikkea itse saa luettua. Silloin kiertoon vaan! Paitsi että edelleen elättelen toiveita siitä, että joskus (eläkkeellä) saan luettu Bringhurstin Elements of Typographic Stylen ja muut vastaavat... :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Sana on vapaa.

Suositut tekstit